Met bijna65% van het Amerikaanse publieknu volledig gevaccineerd, lijkt het land eennieuw hoofdstukin de strijd met COVID-19. Maskermandaten worden in het hele land opgeheven en de regels voor sociale afstand worden versoepeld.
Maar zoals duidelijk is geworden, is het ook na vaccinatie heel goed mogelijk om COVID-19 op te lopen via een doorbraakinfectie. En meer recentelijk is dat ook geblekenhet is mogelijk om lange COVID te krijgennadat u bent gevaccineerd of zelfs nadat u een booster heeft gekregen, hoewel uw kansen aanzienlijk zijn verminderd.
"We weten nog geen exacte cijfers, maar er zijn enkele bemoedigende gegevens die suggereren dat vaccinatie de kans op langdurige COVID verkleint als je een doorbraakinfectie hebt."Linda Geng, MD, PhD, mededirecteur van de Stanford Post-Acute COVID-19 Syndrome Clinic en klinisch assistent-professor geneeskunde, eerstelijnszorg en bevolking aan Stanford University, aan Health.com.
Auitgebreide recensieuitgevoerd door de U.K. Health Security Agency, die gegevens omvatte van 15 Britse en internationale studies, onderzocht de vraag of gevaccineerd worden voor COVID-19 vóór infectie patiënten beschermde tegen langdurige COVID-symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en hersenmist.
Hoewel de studie van dit probleem aan de gang is en er nog veel meer onderzoek zal moeten worden gedaan, geeft de beoordeling van het Britse bureau aan dat patiënten die een of twee doses van het vaccin kregen minder kans hadden om langdurige COVID-symptomen te ontwikkelen als ze besmet raakten. En in die gevallen dat een patiënt wel langdurige COVID ontwikkelde, verdwenen de symptomen veel sneller.
Hier is een nadere blik op de prevalentie en impact van lange COVID na vaccinatie.
'Post-COVID-syndroom' veroorzaakt aanhoudende symptomen bij sommige overlevenden van het coronavirus - dit is wat u moet weten
De groeiende hoeveelheid gegevens over het voorkomen van langdurige COVID onder gevaccineerde personen lijkt veel goeds te voorspellen voor de werkzaamheid van vaccinatie.
In het bijzonder suggereerden zes van de acht onderzoeken die de effectiviteit van vaccinatie vóór COVID-19-infectie beoordeelden dat gevaccineerde gevallen (patiënten die één of twee doses van het vaccin hadden gekregen) minder snel symptomen van langdurige COVID-infectie ontwikkelden na infectie op korte termijn (vier weken na infectie), middellange termijn (12 tot 20 weken na infectie) en lange termijn (zes maanden na infectie), volgens de beoordeling uitgevoerd door de U.K. Health Security Agency.
Lange COVID, ook wel bekend alspost-COVID-omstandighedenof langeafstands-COVID, omvat meestal aanhoudende symptomen van COVID-19, meestal wekenlang maar soms zelfs maanden of jaren. Deze symptomen omvatten vaak vermoeidheid, kortademigheid en een aanhoudende hoest.
Uit het onderzoek van de U.K. Health Security Agency bleek ook dat volledig gevaccineerde jongere volwassenen (18 tot 59 jaar) veel minder kans hadden op langdurige COVID-symptomen (die 28 dagen of langer aanhielden) dan niet-gevaccineerde volwassenen van dezelfde leeftijdscategorie.
"Hoewel een klein percentage van de gevaccineerde mensen langdurige COVID ervaart, is de overgrote meerderheid van de mensen met lange COVID niet gevaccineerd,"Bernadette Boden-woensdag, MPH, directeur en oprichter van de University of California, Irvine Program in Public Health aan Health.com. "Het is belangrijk om te onthouden dat vaccins over het algemeen effectief zijn in het verminderen van COVID-infectie, en daarom lang COVID door COVID in de eerste plaats niet te krijgen."
Bovendien wijst de beoordeling van onderzoeken in het VK op andere gunstige resultaten bij gevaccineerde patiënten met betrekking tot langdurige COVID en de gevolgen ervan. Personen die bijvoorbeeld twee doses van een vaccin kregen en nog steeds een langdurige COVID ontwikkelden, ervoeren uiteindelijk de bijbehorende symptomen gedurende een kortere periode.
En zelfs onder de niet-gevaccineerden kan er positief nieuws zijn met betrekking tot lange COVID en vaccinaties. Uit de Britse review van onderzoeken bleek dat mensen die COVID krijgen en vervolgens symptomen van langdurige COVID ervaren, het beter doen als ze vervolgens worden gevaccineerd.
Nog een andere studie van lange COVID, deze uitgevoerd door in Israël gevestigde onderzoekers, suggereert ook dat gevaccineerde mensen minder geneigd zijn om langdurige COVID-symptomen te melden in vergelijking met niet-gevaccineerde mensen wanneer ze besmet zijn.
De studie omvatte 951 geïnfecteerde en 2437 niet-geïnfecteerde personen. En van de geïnfecteerden werd 637 of 67% gevaccineerd. De bevindingen van de studie waren dat deelnemers die twee doses van het vaccin kregen minder kans hadden dan niet-gevaccineerde personen om symptomen te melden die typisch geassocieerd zijn met langdurige COVID, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, zwakte en spierpijn.
De conclusie van het rapport legt ook een verband tussen vaccinatie en een verminderde algehele incidentie van langdurige COVID, en stelt dat "naast het verminderen van het risico op acute ziekte, COVID-19-vaccinatie een beschermend effect kan hebben tegen langdurige COVID."
Welk onderzoek wordt er uitgevoerd naar Long COVID?
Hoewel er al een handvol onderzoeken is gepubliceerd in een poging licht te werpen op langdurige COVID en de gevolgen ervan onder gevaccineerden en niet-gevaccineerden, is het onderzoek nog volop aan de gang.
Een van de grootste lopende onderzoeken in de VS wordt door de NIH gesponsordRECOVER-initiatief, een landelijke onderzoeksstudie die de langetermijneffecten van COVID-19 onderzoekt, zei Dr. Geng. De doelstellingen van de studie zijn om de snelheid, subtypes, risicofactoren en pathofysiologie van langdurige COVID beter te begrijpen, evenals manieren om het syndroom te behandelen en te voorkomen.
Als onderdeel van deze belangrijke onderneming werken verschillende groepen en organisaties samen via een RECOVER-consortium om meerdere onderzoeken te starten met diverse groepen patiënten, zorgverleners, clinici, gemeenschapsleiders en wetenschappers uit het hele land. Stanford Medicine, bijvoorbeeld, een van de 30 onderzoeksteams die deelnamen aan de door de NIH gefinancierde studie,ontving $ 15 miljoenalleen voor zijn deel van de onderzoeksinspanning en zal dat geld gebruiken om 900 COVID-19-overlevenden te bestuderen, inclusief degenen die aanhoudende symptomen van initiële COVID-19-infecties ervaren, gedurende een periode van vier jaar.
"Lange COVID is een grote volksgezondheidscrisis", zei Dr. Geng. "Er zijn middelen en multidisciplinair teamwerk nodig om dit uitdagende en complexe probleem aan te pakken. We moeten waakzaam blijven over langdurige COVID bij gevaccineerde personen met doorbraakinfecties en klinische zorg en onderzoek op dit gebied blijven ondersteunen."
Wie loopt er risico op lange COVID? Een studie zegt dat deze 4 factoren aanhoudende symptomen kunnen voorspellen
Een recent gepubliceerd rapport in het tijdschriftCel, identificeerde een handvol factoren die kunnen helpen voorspellen welke mensen waarschijnlijk langdurige COVID zullen ontwikkelen. De analyse somt verschillende mogelijkheden oprisicofactoren van lange COVID inclusief:
- De aanwezigheid en het niveau van auto-antilichamen (dit zijn antilichamen die de eigen gezonde weefsels van het lichaam aanvallen)
- Epstein-Barr-virus in het bloed
- Virale belasting (d.w.z. de hoeveelheid SARS-CoV-2 genetisch materiaal in het bloed)
- Reeds bestaandtype 2 diabetes.
Hoewel het belangrijk is om op de hoogte te zijn van aandoeningen die ertoe kunnen leiden dat u vatbaar bent voor langdurige COVID, blijven experts erop wijzen dat gevaccineerd worden de beste manier is om een COVID-infectie in de eerste plaats te voorkomen.
“Er zijn meer studies nodig in diverse populaties met langdurige follow-up om het effect van vaccins op langdurige COVID beter te begrijpen”, zei Dr. Geng, eraan toevoegend: “Het is belangrijk om te onthouden dat vaccins over het algemeen effectief zijn in het verminderen van COVID-infectie, en daarom, [bij het verminderen] van lange COVID, door in de eerste plaats geen COVID te krijgen.
Op de hoogte blijven van vaccinversterkers en goede beslissingen nemen over maskering en sociale afstand zijn ook belangrijke stappen om COVID-19 te voorkomen, zei Boden-Albala.
Om uzelf en anderen te beschermen tegen langdurige COVID, zei Boden-Albala dat mensen hun risico moeten evalueren, waar ze ook gaan.
De informatie in dit verhaal is correct op het moment van ter perse gaan. Aangezien de situatie rond COVID-19 echter blijft evolueren, is het mogelijk dat sommige gegevens sinds publicatie zijn gewijzigd. Terwijl Health probeert onze verhalen zo actueel mogelijk te houden, moedigen we lezers ook aan om op de hoogte te blijven van nieuws en aanbevelingen voor hun eigen gemeenschappen door deCDC,WHO, en hun lokale volksgezondheidsafdeling als middelen.
Heeft deze pagina je geholpen?
Bedankt voor je feedback!
Vertel ons waarom!
FAQs
Kun je lang COVID krijgen als je bent gevaccineerd? ›
Maar dat wil niet zeggen dat de vaccins niet werken. De kans om besmet te raken is veel kleiner als je gevaccineerd bent, net als de kans om ernstig ziek te worden. Daarnaast kunnen ook mondmaskers in drukke, overdekte ruimtes het risico op besmetting helpen beperken.
Kan ik corona krijgen als ik ben gevaccineerd? ›Kans op corona na vaccinatie
Je kunt na vaccinatie nog corona krijgen. De kans om ernstig ziek te worden door corona is kleiner, omdat je door vaccinatie beter beschermd bent. Het is daarom belangrijk om de vaccinaties van de basisserie te halen en daarna een herhaalprik.
Sommige mensen houden langdurig klachten nadat ze COVID-19 hebben gehad. Dat wordt 'Long COVID' of Post-COVID genoemd. Voorbeelden van langdurige gezondheidsklachten na corona zijn vermoeidheid, benauwdheid en pijn.
Hoe lang ben je ziek van corona als je gevaccineerd bent? ›Bescherming na vaccinatie duurt even
Na uw basisserie duurt het even voordat u beschermd bent tegen het virus. Hoe lang precies, dat hangt af van het vaccin dat u kreeg: Het BioNTech/Pfizer-vaccin beschermt vanaf 7 dagen na de tweede prik. Het Novavax vaccin beschermt vanaf 14 dagen na de tweede prik.
De meeste mensen zijn na corona snel weer beter. Soms houden mensen langer dan 6 weken klachten na corona. Die klachten kunnen veel invloed hebben op de dingen die u elke dag doet.
Wat moet je doen als je corona hebt en gevaccineerd bent? ›Je hoeft niet meer in isolatie te gaan als je positief test op corona. Ook de richtlijn voor een zelftest bij klachten is komen te vervallen per 10 maart 2023. Dit kan omdat de omikron(sub)varianten minder ziekmakend zijn en doordat bijna iedere Nederlander gevaccineerd is en/of besmet is geweest met het coronavirus.
Hoe lang duurt bescherming na vaccinatie? ›Op dit moment weten we dat de bescherming van de coronavaccins zo'n drie maanden na vaccinatie onverminderd hoog is, maar waarschijnlijk werken de vaccins nog veel langer goed. Er lopen nog verschillende onderzoeken naar de duur van de werkzaamheid van de vaccins.
Kun je twee keer Long COVID krijgen? ›Deze studie laat niet alleen zien dat een groot deel van de Covid-19 patiënten nog langdurig klachten houdt na genezing van de acute ziekte, maar ook dat deze klachten veel vaker voorkomen bij deze patiënten dan bij mensen met andere luchtweginfecties en mensen uit de algemene populatie.
Wat gebeurt er in je lichaam bij Long COVID? ›Bij Long COVID lijkt het rempedaal niet meer voldoende te werken. Alle prikkels komen heel snel binnen en er wordt niet voldoende, of niet op tijd geremd. En dat veroorzaakt klachten (zoals hartkloppingen of vermoeidheid). Omdat het lichaam voortdurend prikkels binnenkrijgt, staat het continu in de gevaar-stand.
Wat is de nasleep van corona? ›Door mensen met en zonder COVID-19 te vergelijken, is gevonden dat bepaalde langdurige klachten meer voorkomen in de maanden na COVID-19 diagnose. Dit gaat om klachten zoals pijn op de borst, verlies van reuk en smaak, benauwdheid, vermoeidheid en spierpijn.
Hoe lang blijf je positief als je corona hebt? ›
Bij immuun competente personen wordt bij het merendeel na 8-10 dagen geen kweekbaar virus meer gevonden (Bullard 2020, Wölfel 2020, Van Kampen 2021, Owuso 2021).
Hoe lang blijf je positief testen met corona? ›Het is nog onduidelijk hoe lang patiënten besmettelijk blijven na verdwijnen van de symptomen. Gemiddeld blijft de PCR positief tot 10 dagen na de eerste symptomen, bij ernstige gevallen kan dit echter sterk oplopen (tot 37 dagen).
Hoe lang blijf je besmettelijk voor anderen als je corona hebt? ›Dat betreft de periode van 1-2 dagen voor de start van symptomen tot de eerste 5 dagen van ziekte (Cevik 2020). Zowel patiënten met milde als met ernstige klachten kunnen virus uitscheiden in de presymptomatische en symptomatische fase (Zhang 2020).
Hoe lang heb je antistoffen als je corona hebt gehad? ›Het onderzoeken van de cellulaire immuniteit is moeilijker en duurder. De onderzoekers stelden vast dat antistoffen na drie tot zes maanden uit het bloed verdwijnen, maar dat betekent niet noodzakelijk dat je dan opnieuw vatbaar bent voor corona-infecties.
Kun je testen of je niet meer besmettelijk bent? ›Je meet namelijk ook 'los' genetisch materiaal, of kapotte virusdeeltjes. Dat betekent dat een patiënt met die test wekenlang 'positief' kan scoren, zonder dat de patiënt besmettelijk is. Zelfs patiënten die zijn opgeknapt kunnen met de pcr-test positieve testresultaten laten zien.
Heeft het zin om een zelftest te doen als je net corona hebt gehad? ›Het is niet meer nodig om een coronatest te laten doen. Ook een corona zelftest is niet meer nodig. Houdt u zich wel aan de algemene adviezen om luchtweginfecties te voorkomen. Als u coronaklachten heeft dan kunt u besluiten om toch een corona zelftest te doen.
Hoe groot is de kans op besmetting corona? ›Mensen die behoren tot een risicogroep door hoge leeftijd of onderliggende aandoening, vooral als ze niet gevaccineerd zijn. Mensen met ernstige afweerstoornissen (immuungecompromitteerden) bij wie de vaccinatie onvoldoende werkzaam kan zijn.
Heb je met vaccinatie minder kans op corona? ›Een prik tegen corona maakt uw afweer tegen het coronavirus beter. Daardoor is de kans kleiner dat u ziek of ernstig ziek wordt door het virus. Andere woorden voor deze prik zijn Covid-19-vaccin en coronavaccin.
Kan je nog corona krijgen 2023? ›Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport: “Met het afschaffen van de laatste corona-adviezen laten we een bijzondere periode achter ons, een periode die we niet snel zullen vergeten. Dat moet ook niet, want het coronavirus is er nog steeds en zal ook blijven.
Kan vaccinatie besmetting voorkomen? ›Vaccinatie beschermt tegen ziek worden door het coronavirus, maar sommige mensen raken ondanks vaccinatie nog steeds besmet met het coronavirus. Tot nu toe was niet duidelijk in welke mate gevaccineerden het virus nog kunnen overdragen. Eerdere onderzoeken toonden dit verband veelal indirect aan.